4. Itsensä johtaminen – itsetunnon ja motivaation merkitys


Kuva Flash Alexander Pixabay

Stanley Rossin artikkelissa, A conceptual model for understanding the process of self-leadership development and action-steps to promote personal leadership development, kuvataan itsetunnon, minäkäsityksen ja itseluottamuksen kehityksen prosessia. Ross kuvailee artikkelissa johtajaksi kehittymisen identifioitumista, olosuhteita ja tärkeitä ulottuvuuksia, mitkä assosioituvat itsensä johtamisen taidon kehittymiseen. Jos yksilö on kykenemätön johtamaan itseään, häneltä ei voida odottaa kykyä johtaa muita (Ross, 300).

Omien taitojen tunnistaminen auttaa kehittämään itsensä johtamisen taitoa.

Perinteisessä johtajaksi kehittymisen mallissa itseluottamuksen (self-confidence) nähdään perustuvan hyvään itsetuntoon (self-esteem) ja minäkäsitykseen (self-concept). Hyvä itsetunto myötävaikuttaa positiivisesti minäkäsitykseen (Ross 2014, 304). Itseluottamuksen kautta muodostuu yksilön asenne (attitude), motivaatio (motivation) sekä käyttäytyminen (behavior). Artikkelissa Ross kuvaa laajennetun version johtajaksi kehittymisen malliin, jossa käyttäymisvaiheen jälkeen tulee kokemus (experience) (2014, 303). Positiivisilla kokemuksilla on suotuisia vaikutuksia yksilön itsetuntoon ja -luottamukseen, koska menestys johtaa ulkoiseen ja sisäiseen palkkioon, mikä vahvistaa yksilön sitoutumista kehittää itsensä johtamisen kykyä (Ross, 302).
Jatkuva palaute on yhteydessä ihmisen edistymisen tunteeseen. Ajattelen, että positiivista kokemusta voi vahvistaa palauteen avulla. Palautteen antaminen on myös keino osoittaa arvostusta; palautetta saadessaan ihminen tulee nähdyksi ja saa kokemuksen siitä, että hänen työllään on merkitys. Arvostava ja positiivinen huomioon ottaminen ja palaute kasvattavat motivaatiota ja yhteishenkeä ja saavat ihmiset yrittämään entistä enemmän. (Koskimies.)

Itsetunnolla on tärkeä merkitys yksilön henkilökohtaisessa kasvuprosessissa. Hyvä itsetunto auttaa saavuttamaan korkeamman tason itsensä johtamisessa, mikä tarjoaa suojaa vihollisvoimia vastaan. Minäkäsityksen tehtävä on suojella emotionaalista älykkyyttä ulkoisilta uhkakuvilta (Ross, 304).
Rossin mukaan itsetunto vaikuttaa myös itseohjautuvuus kykyyn (2014, 304). Mielestäni itsetunto toimii johtajan sisäisenä kompassina. Hyvä itsetunto heijastuu johtajan kykyyn tehdä päätöksiä myös hankalissa olosuhteissa.

Omien tarpeiden tunnistaminen on motivaation lähde.

Motivaatio on ihmisen polttoainetta, joka saa aikaan toimintaa. Maslown tarvehierarkiaa (1943) on perinteisesti käytetty motivaation taustalla olevien tarpeiden kuvaamiseen, jossa ihmisen perustarpeiden täyttäminen on edellytyksenä korkeampien tasojen saavuttamiseen. Ylimpänä tasona pidetään itsensä toteuttamisen ja ihmisenä kasvun tarvetta. Sen alla ovat arvonannon tarpeet, yhteenkuuluvuuden ja rakkauden tarpeet, turvallisuuden tarpeet sekä alimpana fysiologiset tarpeet (Aaltonen, Ahonen, Sahimaa 2020, 79).

Ross kuvaa artikkelissaan motivaation tekijät viiteen ulottuvuuteen: selviytyminen (Survival), sosiaalinen hyväksyntä (Social acceptance), yhteiskunnallinen hyväksyntä (Societal acceptance), itseohjautuva johtaja (Self-Direct leader) ja johtaja (Leadership).
(2014, 306.) Ross havainnollistaa johtajaksi kehittymistä mukaillen Maslown tarvehierarkia -mallia. Ulottuvuuksien viimeisellä tasolla johtaja voi saavuttaa potentiaalinsa johtaa muita ihmisiä (Ross, 310). Self-leadership-johtaja on fokusoitunut asettamaan tavoitteita, jotka kehittävät suorituskyvyn laatua.

Kehityskaaren havainnollistaminen auttaa yksilöä ymmärtämään, miten voi kehittää itseään kohti merkityksellistä johtajuuden tasoa. Itsensä johtamisessa tarvitaan kasvukipuja, motivaatiota sekä jatkuvaan oppimiseen antautumista.




Lähteet:





Kommentit

  1. Tuo pitää paikkansa, että jos yksilö on kykenemätön johtamaan itseään, häneltä ei voida odottaa kykyä johtaa muita. Kaverini siirtyi henkilöstöjohtamiseen hieman yllättäen ja hän ainakin huomasi, että epäjärjestelmällisenä ihmisenä hänen oli vaikea olla johtaja muille. Hänelle suositeltiin johtajuuden kehittämistä koulutuksen avulla. Hän ainakin koki saaneensa sieltä eväitä johtamiseen kuin myös itsensä kehittämiseen.

    VastaaPoista
  2. Tämä on tärkeää asiaa, ja erittäin informatiivinen postaus olikin. Minulla on ollut ongelmia tietyllä tasolla liittyen itseni johtamiseen sekä myös ajanhallintaan. Olen kuullut tuttavaltani, että on olemassa koulutuksia joissa nimenomaan paneudutaan näihin osa-alueisiin, ja se kyllä itseäni ainakkin houkuttelisi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti