2. Valmentava johtaja arvostaa ja kuuntelee
Valmentava
johtaminen on arvostava, osallistava ja tavoitteellinen tapa vaikuttaa. Sen
avulla yksilöiden potentiaali vapautuu joukon, kuten tiimin, työryhmän tai koko
organisaation, yhteiseen käyttöön (Kankainen, 7.8.2019).
Mitä valmentava johtajuus minulle merkitsee? Minulle valmentava johtajuus merkitsee avointa keskustelukulttuuria ja hyviä tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Työyhteisökokemusteni perusteella väitän, että hyvillä vuorovaikutustaidoilla varustettu esimies on työyhteisön tärkein voimavara. Myönteinen ja valmentava johtaja auttaa yksilöä löytämään parhaimman potentiaalin itsestään. Valmentavan johtajan alaisuudessa olen itsekin herännyt havainnoimaan ammatillista potentiaalia. Coach on kannustanut ja auttanut minua etsimään uudenlaisia kanavia kehittää minussa olevaa osaamista. Tutkimustulosten mukaan myönteiset tunteet työryhmässä ovat yhteydessä ryhmän suoritustasoon. Myönteiset tunteet ovat nykyisten monimutkaisten organisaatioiden toiminnan käyttövoima ja niiden menestymisen edellytys (Juuti & Rovio 2010, 28). Väitän, että tulevaisuuden työelämässä menestymiseen tarvitaan yhä enemmän inhimillistä osaamista ja ihmisjohtamisen taitoja. Miksi kuuntelun taito on tärkeää valmentavassa johtamisessa? Valmentavan johtajan perusperiaate on rakentaa keskusteleva ilmapiiri aktiivisen kuuntelun, avointen kysymysten ja reflektoinnin avulla. Ilmapiiri valmennustilanteessa on pitkälti kiinni valmentajan luomasta tunneilmastosta (Hautala, 25.1.2020). Terve tunneilmasto tukee yksilön positiivista minäkäsitystä. Stanley Rossin artikkelin, A conceptual model for understanding the process of self-leadership development and action-steps to promote personal leadership development mukaan, positiivinen minäkäsitys auttaa yksilöä tunnistamaan olemassa olevat mahdollisuutensa, joiden avulla henkilökohtainen ja ammatillinen kasvu voi toteutua (Ross, 305). Coach voi parhaimmillaan auttaa yksilöä vahvistamaan myönteistä minäkäsitystä.
Kuuntelutaito
on yksi valmentavan esimiehen ykköstaidoista. Suhteen rakentaminen,
kiinnostuminen, haastaminen, kysyminen ja innostaminen vaativat kaikki
rinnalleen aktiivista kuuntelua (Ristikangas & Grunbaum 2016, 46).
Ajattelen, että coachin tärkein työkalu on korvat. Aktiivisesti kuuntelemalla coach osoittaa arvostusta ja pyrkimyksensä aitoon ratkaisukeskeisyyteen. Kuuntelemalla
toisen puheesta etsitään tavoitteita, intohimon aiheita, unelmia, huolia,
suruja, arvostuksia ja uskomuksia. Kehittyneempi kuuntelija tunnistaa puheesta
myös toista ohjaavia oppimiskäsityksiä ja toimintamalleja (Ristikangas &
Grunbaum, 46).
Kuuntelun
taito on myös nonverbaalista herkkyyttä eli taitoa lukea ympäristön sanattomia
viestejä; mitä toinen osapuoli sanoo eleillään, ilmeillään, äänensävyillään ja
painotuksillaan tai vaikenemisellaan (Juuti & Rovio, 57).
Lähteet:
|
Valmentava johtajuus on konsepti jonka käytäntöjä pyrin noudattamaan omassa työyhteisössäni. Avoin ja keskusteleva työympäristö on tärkeä pohja ihmisen hyvinvoinnille ja olisin kiinnostunut kuulemaan lisää esimerkkejä coachingin työkaluista. Täytynee siis perehtyä tarkemmin mainittuihin tutkimuksiin sekä artikkeleihin.
VastaaPoistaHei Antero. Kiitos kommentista ja jakamastasi näkökulmasta. Hienoa kuulla, että olet toteuttanut valmentavan johtajuuden konseptia omassa työssäsi. Tämä on oikea suunta tulevaisuuden työyhteisöissä.
PoistaJokainen joka on päässyt työskentelemään hyvän johtajan alaisuudessa ja joutunut työskentelemään huonon johtajan alaisuudessa, varmasti tietää, millainen vaikutus johtamisella on myös oman työnteon tasoon. Kun otetaan huomioon, kuinka vahva trendi toiminnan tehostaminen on työelämässä jo pitkään ollut, on mielestäni hieman omituista, kuinka vähän johtajuuden kehittämiseen kiinnitetään edelleen huomiota.
VastaaPoistahttps://educo.fi/ratkaisumme/paranna-johtamista-ja-esimiestyoskentelya/